Aukje en Elske: nieuwe generatie Zakenvrouwen van het Jaar

Aukje Kuypers is de nieuwe Zakenvrouw van het Jaar 2018. De vorige Zakenvrouw Elske Doets van Jan Doets America Tours gaf in het Amstel Hotel na een zeer succesvol jaar het stokje over aan de algemeen directeur van techniekbedrijf Kuijpers uit Helmond.

Met haar 39 jaar geeft Aukje leiding aan een ‘duurzaam’ bedrijf met 200 miljoen euro omzet en met 1150 medewerkers.

Het was de weduwe Clicquot-Ponsardin die ooit het champagnebedrijf leidde en voorbeeld is van de zakenvrouwen.

Aukje Kuypers is de 37e Zakenvrouw van het Jaar op rij. Vele voorgangsters waren in het Amstel Hotel aanwezig toen minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, de prijs uitreikte aan Aukje Kuypers, die was omringd door haar familie.

Maar het was voormalig minister van Economische Zaken en juryvoorzitter Annemarie Jorritsma die bij de uitreiking een steen in de vijver gooide. Ze bepleitte straffe maatregelen van de overheid om meer vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij ondernemingen benoemd te krijgen.

Volgens Jorritsma is het Duitse systeem een voorbeeld voor Nederland. Als 30% van de commissarissen geen vrouw is moet er worden gewacht met een nieuwe benoeming totdat een goede vrouwelijke kandidaat is gevonden. ,,Soms twijfel je meer aan de capaciteiten van een man”, sneerde Jorritsma naar Jeroen van der Veer inzake de salarisverhoging van de ING-ceo..

,,Je merkt dat het met vrouwen in de Raad van Commissarissen er scherper aan toegaat. We zijn niet ingehuurd om vriendelijk ja te knikken.”

Jorritsma verzette zich tegen het idee van jonge vrouwen om in deeltijd te gaan werken. ,,Daar moeten we ons tegen verzetten. Je moet niet wachten op de ruiter op het witte paard”.

Trusted Media geeft daar waar nodig ondersteuning aan de Zakenvrouwen.