Persberichtendienst.nl: activiteit van Trusted Media

40% van de Amsterdammers scheidt oud papier; In de rest van Nederland 85%

  • Aparte redactionele bijlage over papierrecycling bij lancering City Amsterdam;
  • Circulaire economie gewaarborgd dankzij papiervezelconvenant ;
  • Amsterdam blijft ver achter bij het inzamelen van oud papier.

Bij de introductie van de nieuwe stadskrant City, die vanaf komend weekeinde wekelijks huis-aan-huis wordt verspreid in de hoofdstad, verschijnt eenmalig een speciale milieubijlage, gericht op Amsterdam en de zeven stadsdelen in een oplage van 318.000 exemplaren.

In de zes pagina’s tellende special ‘Amsterdam Doe Mee’ worden de Amsterdammers opgeroepen om voortaan oud papier en karton in de papierbakken te deponeren, waardoor recycling mogelijk wordt en het gebruikte papier níet bij het restafval terecht komt.

Uitvoerig wordt stilgestaan dat dankzij het ‘papiervezelconvenant’ tussen overheid om bedrijfsleven er sprake is in Nederland van waarborging van de ‘circulaire economie’. Oud papier is dankzij recycling veruit de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Door hergebruik, recycling en aanplant van bomen blijft de papierkringloop zo veel mogelijk gesloten.

Uit de speciale bijlage blijkt dat de Amsterdammers bij het inzamelen van oud papier ver achterblijven bij de rest van Nederland. Volgens de laatste cijfers van informatiecentrum Papierenkarton.nl wordt landelijk 85% oud papier ingezameld, terwijl Amsterdam blijft steken op nog niet eens de helft. Vier van de tien Amsterdammers nemen de moeite om papier en karton te scheiden van de rest van het huisvuil.

De Groningse hoogleraar prof. dr. André Faaij suggereert in Amsterdam Doe Mee onder meer om in de hoofdstad extra papiercontainers te plaatsen. Daardoor wordt het Amsterdammers gemakkelijker gemaakt het oud papier te scheiden.

City Amsterdam maakt wekelijks ruimte voor verhalen over duurzaamheid in de hoofdstad.