Trump gebruikt (ook) zijn eigen mediakanalen

Verschillende politieke partijen in Nederland hebben hun eigen mediakracht inmiddels ontdekt. Of de traditionele media nu wel of geen aandacht besteden aan nieuws van de partij of de politiek leider; via het eigen mediakanaal wordt de achterban toch wel bereikt. En zelfs meer dan dat.

Wie dat ook al lang in de praktijk brengt is de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Zijn kruistocht tegen tv-stations als CNN, NBC, ABC en de kranten (New York Times, USA Today, Washington Post) en individuele verslaggevers is al maanden geleden ingezet. Trump voelt zich onheus bejegend, maar ontdekte ook dat de grote mediabedrijven voor honderdduizenden dollars de campagne van zijn tegenstrever Hillary Clinton ondersteunen. Alleen zijn politieke vrienden van Fox blijven hem onverminderd steunen.

Maar ondertussen experimenteert Trump wel volop via een eigen Facebook-kanaal, wat leidt tot heftige interne discussies. Vorige week woensdag kwam Trump TV bijvoorbeeld met een live voor- en nabeschouwing van het laatste debat met zijn tegenstrever Clinton en inmiddels zijn ook zijn politieke bijeenkomsten live te volgen via zijn eigen FB-kanaal met direct commentaar van zijn aanhang.

Want het maakt straks niet eens meer uit of zijn politieke fans hem de sleutel van het Witte Huis bezorgen. Als meer dan veertig procent van de Amerikanen hem blijft volgen via Trump TV dan heeft Fox daar straks nog een zware dobber aan.

Kijk hier bij CNN naar de analyse van het gebruik van media door Donald Trump.

 

Tags: