Young Captains slechten generatiekloof bedrijfsleven

Dries van der Vossen

Young Captains slechten generatiekloof bedrijfsleven

Ruim 15 jaar geleden was ik vanuit mijn rol bij De Telegraaf nauw betrokken bij de verkiezing van de Zakenvrouw van het Jaar, een initiatief van champagnehuis Veuve Cliquot.

Ik ontdekte toen dat er niet alleen een ‘glazen plafond’ was voor talentvolle vrouwen in het bedrijfsleven, maar dat er ook een diepe kloof bestond tussen de verschillende generaties in datzelfde bedrijfsleven. Dankzij Dries van der Vossen, wijlen Simon Dierdorp, Jeroen Sparrow, Axel Vogel en Jan van Broekhuizen is destijds het initiatief voor de Young Captain Award ontstaan.

Hoe breng je het toptalent in beeld? Op welke wijze geef je deze mensen een podium? Waar moet het met Nederland naartoe? Wie worden de nieuwe leiders? En hoe gaan ze hun bedrijven leiden naar een nieuwe toekomst?

Vijftien jaar lang hebben fantastische mensen het initiatief van de Young Captains uitgebouwd tot wat het nu is. Het experiment is geslaagd. De gekozen Young Captains, maar ook de vele genomineerden, zijn succesvol geworteld in het Nederlandse bedrijfsleven. Het zijn geweldige ambassadeurs voor hun werkgevers, ons land en voor de toekomst van de Young Captain Award.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) reikte in de Amsterdamse Stopera de 15e award uit aan Nicoline van Leersum, opgeleid als arts en nu als medisch directeur werkzaam bij de chirugietak van Johnson & Johnson.

De jury had het lastig, want zowel Eric Jones van een nieuwe lichting ‘bankiers’ bij ABN Amro als Dustin Woodward, Afrika-directeur bij FriesLandCampina, gaven zich niet zo maar gewonnen.

De keuze voor Nicoline, die een daverende dankspeech uitsprak, was terecht. Zelf had ze het ,,met liefde”  willen afleggen tegen de twee mannelijke kandidaten, gaf ze later eerlijk toe. ,,Het werk is zoveel meer dan leven, het leven is zoveel meer dan werk”, aldus Nicoline.

De Young Captain Award legt het bestaan van een nieuwe generatie topmanagers bloot, maar maakt ook de weg naar de top transparant. Dat is een geweldige prestatie in ons land met zo veel talent en optimisme.